Nowoczesne żywienie drobiu wymaga innowacyjnych rozwiązań w zakresie ochrony środowiska ze
szczególnym uwzględnieniem ograniczenia emisji pierwiastków biogennych oraz gazów
cieplarnianych (GHG) a także ochrony zasobów wodnych. Celem GUTFEED jest integracja
nauki z praktyką poprzez zastosowanie najnowszych osiągnięć badań naukowych – nowych
technologii – w praktycznym żywieniu drobiu w celu zmniejszenia zanieczyszczenia środowiska
naturalnego polepszając zarazem wydajność i jakość mięsa.
Podstawę prezentowanego projektu stanowi jeden z najbardziej strategicznych polskich produktów eksportowych - mięso drobiowe. Polska jest wiodącym producentem i eksporterem mięsa kurcząt rzeźnych i indyków, jednak należy pamiętać, że pozostające w kraju odpady poprodukcyjne, jak i sam proces odchowu ma negatywny wpływ na biosferę Polski. Wychodząc naprzeciw strategicznym wyzwaniom, mając na uwadze, że układ pokarmowy stanowi pierwszą-najważniejszą linię obrony przed czynnikami zakaźnymi a zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego mogą stanowić istotną przeszkodę w zwalczaniu szeregu chorób metabolicznych rozwijających się w procesie odchowu zwierząt, głównym celem realizacji projektu GUTFEED będzie poprawa homeostazy mikroekosystem układu pokarmowego poprzez zastosowanie synergizmu innowacyjnych technologii uszlachetniania alternatywnych źródeł białka, eubiotyków i mikroelementów w formie nanocząsteczek. Celem projektu jest również ograniczenie emisji pierwiastków biogennych oraz gazów cieplarnianych (GHG) do środowiska naturalnego przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości produktu-mięsa. Wnioskodawcy GUTFEED stanowią silny zespół specjalistów łączących wiedzę naukową z zakresu fizjologii przewodu pokarmowego, mikrobiologii, żywienia, zarządzania i dobrostanu zwierząt. O interdyscyplinarności projektu GUTFEED świadczy uwzględnienie czterech głównych obszarów badawczych: NANO-MIN, FERMENT, GHG i GUT HEALTH. Innowacyjność technologii NANO-MIN polega na wykorzystaniu mieszaniny nanocząstek jako źródła mikroelementów Zn, Cu, Mn o unikalnych właściwości fizyko-chemicznych. Stosowanie ich w żywieniu kurcząt brojlerów i indyków, w porównaniu do tradycyjnych związków, ujawnia szereg korzystnych efektów: (i) zwiększone wchłanianie składników odżywczych, (ii) poprawę dystrybucji i retencji w organizmie (alternatywny transport z krwią), (iii) zwiększenie skuteczności łączenia się tych związków w strukturach biologicznych organizmów ptaków, zmniejszenie ich poziomu w paszy i ograniczenie uwalniania do środowiska. Technologia FERMENT pozwoli na zwiększenie dostępności fosforu i azotu przez zastosowanie procesów biologicznych tj. np. fermentacji w poprawie wartości odżywczej krajowych źródeł białka. Obszar badawczy GHG pozwoli na określenie wpływu opracowanych technologii/dodatków paszowych na wielkość emisji GHG w odchowie drobiu na poziomie przewodu pokarmowego i oborniku, a w konsekwencji na ustaleniu ich indeksu klimatycznego określającego wpływ na środowisko naturalne. Technologia GUT HEALTH pozwoli na zwiększenie integralności przewodu pokarmowego drobiu i ograniczenie stosowania chemioterapeutyków w odchowie kurcząt rzeźnych poprzez zastosowanie innowacyjnych substancji naturalnych - eubiotyków w połączeniu z technologią FERMENT i NANO-MIN.
Interdyscyplinarność badań NANO-MIN/FERMENT/GUT HEALTH/GHG ma na celu poprawę wyników odchowu i jakości mięsa drobiowego jako elementu żywienia zrównoważonego przy równoczesnej dbałości o środowisko naturalne. Potencjalny synergizm zastosowanych technologii/komponentów i/lub dodatków paszowych jest stosunkowo dobrze poznanym zagadnieniem. Jednak w dostępnej literaturze naukowej brakuje informacji między innymi o wpływie egzogennych enzymów i eubiotyków na emisję gazów cieplarnianych czy mikrobiom ptaków.